Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην ελληνική αγορά τα ινδικά χαλιά κασμίρ αποτελούν ένα από τα καλύτερα δείγματα της ταπητουργίας της τέχνης. Τα πιο όμορφα κομμάτια μας έρχονται από εργαστήρια στην Κοιλάδα Σριναγκαρ του Κασμίρ. Οι τεχνίτες της περιοχής είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι και αρκούντως δημιουργικοί ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας κατασκευές χαλιών με σχέδια μεγάλης κλίμακος και περίπλοκα όπως ακριβώς και τα αρχαία ινδικά .

Βασικά χαρακτηριστικά των χαλιών αυτών είναι το λεπτό, μεταξένιο σχεδόν, μαλλί πού προέρχεται από συγκεκριμένα σημεία του ζώου,
Το πολύ πυκνό και κοντό τέλος του χαλιού συνδυάζει συχνά μαλλί με μετάξι.

Ο περσικός κόμπος πού μπορεί να φτάσει σε πυκνότητα και τους 7.000 κόμπους/dm2 και για τα μεταξωτά ακόμα πιο πολλους.

Όπως είναι φυσικό ένα τόσο λεπτεπίλεπτο εργόχειρο είναι ευαίσθητο και δεν προορίζεται για βαριά χρήση η κακομεταχείριση, έτσι λοιπόν αν έχουμε ένα τέτοιο χάλι φροντίζουμε να το τοποθετήσουμε σε ένα σημείο μακριά από την είσοδο του σπιτιού όπου δεν θα πατιέται πολύ ή και καθόλου (θα μπορούσαμε για παράδειγμα να το κρεμάσουμε στον τοίχο σαν διακοσμητικό). Αν το χάλι μας είναι πλεγμένο από μαλλί σε συνδυασμό με μετάξι θα πρέπει να προσέξουμε ακόμα περισσότερο, οι ίνες του μεταξιού μολύνονται από τα άλατα του νερού και κατά συνέπεια θα πρέπει να κρατάμε το χάλι μας μακριά από την υγρασία ( η υγρασία των παπουτσιών μας είναι αρκετή για να κάνει ζημιά).

Η συντηρηση τους είναι όμοια με αυτή των μεταξωτών χαλιών, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι είναι ένα προσεκτικό σκούπισμα.

Ο τακτικός καθαρισμός των χαλιών κασμίρ πρέπει να είναι στεγνός και στην περίπτωση που το πλύσιμο είναι απαραίτητο αυτό πρέπει να γίνει με απεσταγμένο απιονισμένο νερό. Στα ταπητοκαθαριστηρια Ρειζιδης reizidis καθαρίζουμε τακτικα μεταξωτά χαλιά κάνοντας χρήση πολλών τεχνικών και υλικών. Δείτε εδώ

Μενέλαος Ρεϊζίδης
Menelaos Reizidis